Jedan magloviti vikend krajem siječnja, grupica mala, ali probrana krenula je u Kutjevo na Anđelkov poziv.
Službeni razlog našeg puta je bio otvaranje vile Enjingi u sklopu turističkog projekta „Prvi vinski integralni hotel u Slavoniji“ koji su pokrenuli Akadmija Graševine i partneri.

PROJEKT „PRVI VINSKI INTEGRALNI HOTEL U SLAVONIJI

Anđelko Ledić predaje kuharstvo u školi u Požegi, gledala sam njegove emisije na YouToube Anđeosku kuhinju kada je skuhao jedrilicu, projekt Ljubav u loncu, i sada me opet iznenadio.

Krenuo je sa svojim cateringom, a prije nepunih godinu dana počeo je voditi hotel Akademija Graševine. Pomoć je našao u gospođi Vlasti Krpan i vrlo brzo je uslijedio poziv predstavljanje projekta „Prvog vinskog Integralnog hotela u Slavoniji održanog u vili Enjingi. Njegovoj viziji su se pridružili drugi lokalni iznajmljivači, vinari, OPG-ovi, a razjedinjene i razbacane smještajne kapacitete vidio je kao svojevrsnu prednost. Različitosti pojedinih smještajnih kapaciteta predstavljaju svojevrsno bogatstvo, autentičnost i stvarna domaćinska atmosfera života lokalnog stanovništva s kojima potencijalni gost dijeli dio njihovih svakodnevnih aktivnosti su upravo ono što se traži.

UDRUŽIVANJE

Udruživanje je ključna riječ koja se provlačila i kroz službeni dio otvaranja na kojem su prisustvovali i župan i mediji i partneri. Udruživanjem u Integralni hotel iznajmljivači postaju konkurentniji, zajednički nastupaju na tržištu, mogu prihvatiti veći broj gostiju odjednom (grupe) , snižavaju svoje troškove koji se raspoređuju na više dionika.

AKTIVNI ODMOR

Sutradan je slijedio program upoznavanja destinacije. U hotelu smo imali malu prezentaciju aktivnog turizma gdje su nam predstavljene jednostavne biciklističke rute za izletnike, obitelji, rekreativce, ali i zahtjevne znance bicikliranja. Ono što mi je bilo zanimljivo čuti su posebne rute za grupe na team buildzima s uključenim posjetima vinarima i OPGovima.

VINSKI TURIZAM

U cilju je i pokretanje klastera čiji bi članovi bili:  iznajmljivači smještaja, vinari, OPG-ovi, specijalizrane turističke agencije, poljoprivredna gospodarstva. Postojanje klastera otvara mogućnost zajedničkog nastupa na tržištu, zajedničke promocije i promiđbe, lakše prodaje svih proizvoda i usluga. Članovi postaju aktivniji , uključuju se u manifestacije , iniciraju ih i postaju stvarni dionici turističke ponude destinacije. Otvara se i mogućnost povlačenja sredstava iz fondova za projekte koje samostalno nikada ne bi mogli provoditi.

Tako smo i mi postali vinski turisti. Svi smo se već dobro upoznali i odlično se zabavljamo. Ne plačemo za onima koji su nas morali napustiti iako nam je žao. Obilazimo OPG u nastajanju koji nas dočekuje s vatrom u kaminu, vinariju za vinarijom, proizvođače vina i pekmeza od višnje.

I na kraju odlazimo do gospodina Enjingija, jer tko može bolje isprčati priču o tradiciji proizvodnje vina u kutjevačkom kraju, priču o prvim čokotima graševine, o ljubavi čovjeka prema vinu ?

I na kraju ono što je ostalo je priča za pričom, autentična priča ljubaznih domaćina na njihovom pragu, koji su s nama podijelili svoje, uspjehe i neuspjehe, planove, nade i strahove. Obišli smo one koji su stvorili puno, one koji žive skromno i svugdje smo se osjećali kao da smo najvažniji na svijetu.

OTIŠLI SAMO DA BI SE MOGLI VRATITI

Naravno da su nas nagovarali da ostanemo još jednu noć. Znate da ne možete, ali ipak tražite razlog… Mirimo se sa sudbinom i odlazimo samo kako bismo se mogli vratiti. Pa obečali smo ljudima da ćemo se vratiti, sada je samo važno da to bude uskoro.

 

Partneri u projektu: Sobe Škopec, Venje, vlasnik: Zvonimir Škopec;   Vila Enjingi, Venje, vlasnik: Ivan Enjingi; Sobe vinarije Sontacchi, vlasnici: obitelj Sontacchi;  Sobe Jakovljević, Venje, vlasnici: obitelj Jakovljević