Posao event managementa nije lak, to je posao koji moraš voljeti kako bi se njime bavio. Upravo iz tog razloga, tako je nekako i započeo moj put u svijet event managementa. Nakon što sam većinu svog života znala da želim postati event manager zaputila sam se u Englesku na studij Global Meetings and Events Management gdje sam prvi put došla u doticaj s održivim eventima. Jedan od predmeta na tom diplomskom studiju bio je Sustainability and Ethics in Events. Učeći i slušajući taj predmet, znala sam da je to nešto čime se želim baviti po povratku u hrvatsku.

Održivi eventi nisu bauk, dugoročno nisu skuplji od ostalih evenata, a kvalitetniji su i bolji prema okolišu. Što oni  zapravo predstavljaju i što su zapravo održivi eventi? Održivi eventi su oni koji se kod planiranja oslanjaju na 3 stupa ili aspekta – društveni aspekt, ekološki aspekt i financijski aspekt. Također, postoje i ISO certifikati koji garantiraju da je vaš event održiv, ali o njima malo kasnije.

Kod planiranja održivog eventa, svaki event se može podijeliti u 9 kategorija. Svaka kategorija ima obavezne uvjete koji se moraju ispuniti i one opcionalne koji ne moraju ali moj savjet je – nikad nemojte zadovoljavati normu samo da bi je zadovoljili. Uvijek napravite nešto više jer sitnice poput takvih se uvijek cijene.

U nastavku vam donosim kratki pregled ovih 9 kategorija te nekoliko primjera na koje možete obratiti pažnju kod planiranja svog eventa.

  1. Mobilnost – U skupini mobilnosti važno je gledati način prijevoza vaših posjetitelja, od toga idu li avionom, jeste li se odlučili za lokalni hotel ili lokaciju, kako dolaze do nje i slično. Najbolja opcija bi svakako bila da se konferencija održava u hotelu u kojem su smješteni vaši posjetitelji, ali ako to nije moguće, uvijek odaberite lokaciju do koje se mogu kratko prošetati.
  2. Smještaj – Smještaj posjetitelja je također nešto na što možete utjecati. Hoteli koji možda potencijalno imaju eko certifikat ili oni koji zadovoljavaju norme a toga nisu ni svjesni su dosta česta pojava. Jako dnevno svjetlo u sobama, LED rasvjeta i sustavi reciklaže su nešto na što svakako valja obratiti pažnju.
  3. Lokacija – mjesto održavanja je od velike važnosti jer zapravo od njega sve ide dalje i samim time je dodatne uvjete lakše postići. Ono što je važno za samu lokaciju a nismo spomenuli kod hotela je to da imaju osiguran pristup invalidima i koševe u svakom wc-u.
  4. Materijali za event i sam proces planiranja eventa – mislim da ne moramo ni napominjati kako je što manje papira uvijek najbolja opcija, pa tako i da nema plastike na eventu. Uz to treba pažljivo planirati goodie bagove i staviti u njih stvari koje će zapravo koristiti posjetiteljima a neće ih baciti u prvi koš za smeće.
  5. Izlagački prostor – jednokratni materijali i cerade od materijala koji se ne može reciklirati su strogo zabranjeni jer oni zapravo čine najveći postotak smeća nakon eventa
  6. Catering – mislim da je tu nekako najčišća situacija oko toga što se smije, a što ne – staklene čaše, tanjuri koje imamo i kod kuće, planiranje manje hrane nego što bi inače, sezonska grana, opcije za vegetarijance ili vegane samo su neki od primjera.
  7. Komunikacija – uvijek trebamo imati osobu koja se brine isključivo za održivost na eventu, digitalna komunikacija s posjetiteljima i opet, što manje papira.
  8. Društveni aspekt – u ovoj kategoriji postoji puno pravila. Samo neka od njih su: balans govornika, neutralno oslovljavanje posjetitelja ali i potpuno uklanjanje alkohola s evenata.
  9. Tehnologija – još jedna od kategorija koja je dosta opširna i u kojoj se stvarno može svašta napraviti pogotovo kad pogledamo današnje evente. Npr. ograničavanje glasnoće na 80db, zabrana vatrometa, konfeta, jakih reflektora koji mogu ometati zračni promet itd.

I za kraj svega bih voljela reći sljedeće – svakako možemo učiniti promjenu, samo se moramo pokrenuti. Nije teško, postoje pravila. Tu na snagu stupa i ISO certifikat na kojem trenutno radim da se započne certificiranje ovakvog tipa eventa i u Hrvatskoj. Nadam se da će to biti moguće kroz neko vrijeme, ali do onda, ne čekajte! Educirajte se, istražujte, budite kreativni i maštoviti jer to je ono što naš posao traži od nas! A za sve dodatno, naravno da vam stojim na raspolaganju. ?