Ovaj Event klub je potvrdio da zamiljiva tema, dobri sugovornici i želja za druženjem mogu podnijeti i iznenadnu, višom silom uvjetovanu promjenu lokacije u zadnji čas.

Nakon objave poziva na 25. Event klub na temu vinskog turizma na Linkedinu je osvanulo pitanje: Postoji li vinski turizam? U klasifikaciji grana turizma ne postoji, ali u praksu postoji što su svojim pričama dokazali naši gosti: Aldo Krizmanić iz Wine & heritage hotela Roxanich u Istri, Tatjana Hažić iz Izletišta i vinske kuće Hažić u Međimurju i Anđelkom Ledićem iz Akademije Graševine u Kutjevu. Svatko u svojoj regiji bavi se vinskim turizmom na svoj način.

Cijeli razgovor s našim gostima možete poslušati na našem podcastu.

Svatko od naših gostiju ima specifičnost u svojem bavljenju vinskim turizmom: u Kutjevu su odlučili iskorositi brend proizvodnje Graševine i nedostatne smještajne kapacitete osigurati kroz povezivanje u integralni vinski hotel. U Izletištu i vinskoj kući Hažić koriste europske fondove i planiraju otvaranje otvaranje vinskog kampa 01.04.2021. Wine & heritage hotel Roxanich se specijalizirao za biodinamičku proizvodnju i dugo odležana vina.

Svi naglašavaju da sami za sebe gostima nisu zanimljivi već da zajedno sa svim dionicima iz destinacije postaju zanimljiva priča. Svatko će svog gosta uputiti kod drugih vinara.

Za sada imaju najviše domaćih gostiju, ali preko agencija dolaze gosti s kruzera iz Novog Zelanda, Australije, Amerike, Portugala i dr.

Kroz svoje aktivnosti i osmišljavanje programa nastoje ostvariti nastojanja o Hrvatskoj 365 što uključuje angažman o širokom profilu gostiju: obiteljima, parovima, poslovnim gostima, sportašima. Kroz vinske manifestacije kao što su Martinje i Vincekovo, činjenicu da su vinski podrumi zatvoreni prostori čine ovu ponudu pogodnom za sve sezone.

Specifičnost ove grane turizma je osobna priča samih proizvođača i upoznavanje gostiju s kulturom destinacije, priče o čovjeku i vinu, vinu i ljubavi, vinu i hrani.