GEMIFIKACIJA, GEJMIFIKACIJA ILI IGRIFIKACIJA?
Kada ste se zadnji put igrali? Volite li se igrati? Kada ovo pišem ne mislim baš na one dječje igre, ali niti na ono na što ste sad vjerojatno prvo pomislili (neka, neću reći sram vas bilo).
Ako pratite naš newsletter možda ste zaigrali kviz, a možda i otvorili Božićnu čestitku. Ja po povratnim informacijama mogu samo zaključiti da vam se ovakve stvari jako sviđaju 😊.
Kada sam planirala teme za Event klub za 2022. godinu igrifikacija je iskočila između ostalih. Istražujući pojmove gamification in business, in tourism, gamify, at virtual event, itd. otkrila sam jako zanimljivu temu o kojoj još nije puno napisano.

IGRIFKACIJA
Nisam sklona sve prevoditi na hrvatski. Želite primjer? Zar ne zvuči bolje  event planer i event od organizatora i događanja? Ali zato mi je riječ igrifikacija odmah legla. Pitala sam prijateljicu koja se bavi prevođenjima, bi li trebala biti dosljedna pa ako nisam prevela event ne prevoditi niti gejmifikaciju, ali mi je rekla da se ne moram toga držati. Također mi je rekla da neke riječi jednostavno prežive, a druge ne. Meni se igrifikacija sviđa i zato idemo dalje s njom.

ŠTO JE IGRIFIKACIJA?
Najšira definicija igrifikacije bi bilo korištenje elemenata igre u neigrajućem kontekstu. Zašto bi to mene zanimalo? Zato što, kako kaže Snježana, danas ne vidi niti jedan novi poslovni model, aplikaciju ili program da nema neke elemente igrifikacije. Tako sam istražujući ovu temu otkrila primjenu u poslovnom okruženju u marketingu, a time i u prodaji, u procesu učenja kojim se bave ljudski resursi, ali najvažnije mi je to što sam otkrila da se to sviđa vama.

IGRA JE OZBILJAN STVAR
ili zašto ne bismo radili ozbiljne stvari na zabavan način? Istraživanje me dovelo do jednog poznatog imena vezanog za igrifikaciju u Hrvatskoj. Snježanu Šlabek sam upoznala na jednom svom Event klubu. Kontaktirala sam je preko Linkedina, čule smo se, čak i vidjele, što ima težinu s obzirom da Snježana trenutno radi u Norveškoj. Obećala mi je pomoći koliko može, a mislim da ako netko može, to je ona.

KOJE TEME ĆEMO ISTRAŽIVATI?
Tek kad mi je Snježana predložila teme koje bi mogle obrađivati shvatila sam koliko ne znam, ali i razveselila što ću sve naučiti: : igra je ozbljna stvar (koncept igre generalno), sto mozemo nauciti od gejmerske industrije (tko su gejmeri i zasto su toliko motivirani, statistika, generacije), koja je psiholoska pozadina mehanizma igre, primjena mehanizama iz gejminga za rjesavanje stvarnih poslovnih izazova.
Jesam vas zainteresirala? Ovo su samo neke od tema, a mene je početno zanimala „samo“ igrifikacija na evenatima.

IGRIFIKACIJA U PRAKSI
Baveći se ovom temom otkrila sam da sam se do sada već susretala s igrifikacijom, ali ju nisam tako zvala, znala sam da mora biti zabavno i poslovno. Jednom sam dodjelu nagrada na seminaru pretvorila u popularnu igru Bingo, a svaki broj je bio vezan za jedan proizvod proizvođača koji se predstavljao. Na sajmu Place2go smo imali turističke putovnice u koje smo sakupljali pečate izlagača i tako ostvarili pravo na sudjelovanje u nagradnoj igri. Igrala sam Lego Serious play.
Želja mi je pronaći još puno primjera iz prakse kako bi me mogli inspirirati za buduće igrifikacije i razumijeti motivaciju igrača. Ako mislite da sam na dobrom tragu, slobodno pratite objave, zaigrajte kviz i prijavite se za primanje naših newslettera.