Team building ili Family day?

Autorica članka: Hrvojka Kutle

Hrvojka je po struci profesor psihologije. Nakon završenog studija 1999. godine zaposlila se u INA-trgovini kao psiholog. Dolaskom u Zvijezdu i sustav Agrokor Koncerna razvija se u smjeru HR generalista te usporedno s razvojem područja ljudskih resursa unutar organizacije, prelazi u management tim. Karijeru nastavlja u Iskon Internetu gdje stječe daljnje iskustvo u managementu ljudskih potencijala. Bavila se i trenerskim i savjetodavnim radom. Glavno područje njezinog interesa je razvoj ljudi i organizacija. Između ostalih edukacija stekla je MBTI certifikat i  AoEC Practitioner Diploma in Executive Coaching. Od 2013.godine je radila na Novoj TV kao direktor ljudskih resursa. Sredinom 2018.godine promijenila je branšu u kojoj radi i prešla u IN2. Jedna je od članica Upravnog vijeća Udruge U4HR. Ima sina tinejdžera, voli prirodu i najdraži odmor joj je uz knjigu.

Možda se pitate koja je bolja opcija – Team building ili Family day!

Odgovor na to pitanje je novo pitanje…. Što želite postići dugoročno? Koju vezu želite ojačati?

Team building organiziramo kada smo orijentirani na jačanje povezanosti unutar kompanije – dionika koji čine jednu organizaciju. Želimo zaposlenike međusobno više povezati, doprinijeti razvoju međuljudskih odnosa među zaposlenicima. Kroz Team building im pružamo priliku i dajemo mogućnost da se bolje upoznaju van radnog okruženja i uloga koje u tom okruženju imaju, u opuštenoj atmosferi i u aktivnostima u kojima hijerarhija nije bitna, uspješnost nije ključna za opstanak (već sudjelovanje i dobra zabava) i nema granica po radnoj ulozi i stručnim znanjima.

Organizacija Family daya jača odnose organizacije s dionicima van kompanije – preko zaposlenika s njihovih članovima obitelji. Family day organiziramo kada želimo ojačati emotivnu vezu zaposlenika s kompanijom i poslodavcem. Kroz Family day se ojačava osjećaj pripadnosti, ponosa i zajedništva; pripadam kompaniji kojoj je stalo da i moja obitelj bude dio našeg odnosa;  ponosan/na sam na poslodavca/kompaniju koja organizira takva događanja za sve naše obitelji. Takvi događaji često najmlađim članovima obitelji ostanu dugo u sjećanju, a zaposlenike podsjete što je u toj kompaniji u kojoj rade dobro i istaknu stvari koje smo svi skloni podrazumijevati i zaboravimo u svakodnevici obratiti pažnju na njih.

Kod organizacije Family daya moja preporuka bi bila da „obitelj“ definirate na emotivnoj vezi – nije obitelj uvijek ona definirana isključivo zakonskim vezama (srodstvo, brak), već obitelj čine osobe koje su nam srcu bliske u tom trenutku našeg života. Kada pozivate zaposlenike i njihove obitelji – to i naglasite.

Team building nema direktan utjecaj na članove obitelji (osim posredno – člana obitelji nema taj dan ili dva doma i ne može preuzeti svoje obveze i ulogu u svakodnevnom životu i možda je malo mamuran i umoran kad se vrati) i taj utjecaj je jednokratan. Family day ima veći i dugotrajniji utjecaj na obitelj zaposlenika. Nakon Family daya prepričavanja, priče i pitanja traju još dugo vremena, svjesnost o kompaniji i pozitivni osjećaji povezani s njom ostaju još dugo „zapisani“ u sjećanju obitelji.

I Team building i Family day prilike su da se malo makne zaposlenike iz rutine, da se neke vrijednosti „pofriškaju“ i da se indirektno usmjeri pažnja na stvari koje smo smatrali i uzimali zdravo za gotovo.

Možda utjecaj Team buildinga ili Family daya događanja ne možemo direktno izmjeriti, ali vjerujte mi da se njihov pozitivni utjecaj uvijek nađe u onim oku nevidljivim faktorima u vezi između zaposlenika i poslodavca, a danas su nam baš ti oku nevidljivi i alatima nemjerljivi faktori sve bitniji.

 

 

 

 

 

Saznajte sve informacije