Super je biti organizator

Što to meni treba? Legendarno pitanje u visokoj sezoni evenata među organizatorima.

Ovo pitanje sigurno ne treba postaviti organizatorima par dana prije eventa. Tada sve gubi smisao. Ali kako se realizacija približava kraju sve sjeda na svoje mjesto, organizatore obuzima neopisivi umor, ali im se može vidjeti zadovoljni smiješak. Sve su dobro isplanirali, u hodu su rješavali stvari koje je trebalo riješiti i na kraju sve ispadne dobro.

Pitala sam kolegicu kako je prošla njena zadnja konferencija. Kaže da je sve bilo super. 2,5 dana gustog programa. Njihova konferencija čak interno ima i nadimak. Zatekli su ih neke tehnički problemi jer je prostor nov, ali sveukupni dojam je odličan. Ono što zapravo želim ispričati je njezina ljubav prema tome što je sve organizirala uz osnovni program konferencije. Pričala je i vrtjela filmić na mobitelu, imali su i aplikaciju. Imala je i više ideja, ali nije mogla sve realizirati. Uslijedio je trenutak slabosti, koliko truda i muke, i onda već planovi za konferencije sljedeće godine.

Na Event klubu se okupila ekipa koja je organizirala regionalni meeting u Balama, njih petero. Zakupili su privatni smještaj u skoro cijelom malom mjestu za svojih 200 gostiju , organizirali im 3 dana programa, potrgali se i oduševili ih. Toliko ih je taj projekt povezao da su se svi okupili ponovo u Zagrebu i ispričali nam svoju priču. Publika je pažljivo slušala i na kraju je iz publike stiglo pitanje: da li bi to ponovili? Haha. To je trebalo čuti: ja bih, ali ne znam da li bi i drugi. Ja mislim da bi kolega dao otkaz. Sumnja agencije da će event ispasti tako dobro i ponos kada ih je regionalni direktor pohvalio.

A onda sam prepoznala kolegicu koja je postavila pitanje. Pričala mi je nedavno kako je angažirala kćer kao asistenta na jednom incentivu. Do tada je kćer mislila da blago njenoj mami, samo putuje, spava u finim hotelima i jede finu hranu. Baš na tom putovanju je većina stvari krenula krivo i mama je morala rješavati situacije. Kćer više nije sigurna da je to zanimanje baš najbolji izbor.

U ovom poslu je super sam početak: kreativni dio, kada tek dobijete zadatak i misli vam lete od jedne do druge ideje, ne mogu se smiriti. Iz hrpe ponuda i ideja program postaje sve jasniji. Ekipa se okuplja, dobavljači dobivaju ime i lice, u mailovima se oslovljavate s draga ili dragi kako bi bili sigurni da ćete biti od pomoći jedni drugima ako zatreba. Uskoro će sam vrhunac priprema, vojska se okuplja, voditelji dijele zadatke i juriš. Kuhari, sobarice, šoferi, recepcioneri, pjevači, kapetani, tehničari, voditelji, asistenti, konobari, svi se usklade kao žice na violini i odrade najbolji event. Baš taj svaki put je najbolji. I svi se umorni gledaju u jutarnjim satima i potpuno se razumiju. E to je to, što se ne može opisati riječima, i što nas tjera u nove organizacije.